Waar u op moet letten bij het huren van een horecapand

Het vinden van het juiste pand is een belangrijke stap in het starten van een eigen horecaonderneming. In al uw enthousiasme over het vinden van een geschikt pand kunt u soms belangrijke zaken over het hoofd zien. Dorstlessers helpt u als horecaondernemer een stapje verder wat betreft de do’s en don’ts van het vinden van het juiste horecapand.

Checklist horecapand

Een horecapand moet aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen. Het moet op een goed bereikbare locatie liggen, genoeg ruimte bieden voor alle faciliteiten die u nodig hebt (keuken, opslag, bar, eetzaal, toiletten) en u moet er voldoende tafels in kwijt kunnen om o.a. uw personeels- en inkoopkosten terug te verdienen én winst te kunnen maken.

Het is belangrijk dat u, voordat u op zoek gaat naar een horecapand, goed nadenkt over wat uw wensen en behoeftes zijn. Met dat plan de campagne in uw achterhoofd kunt u gericht gaan zoeken.

blog4.1

Checklist huurcontract

Een huurcontract voor een horecapand gaat u vaak voor een aantal jaar aan en het huurrecht kent nogal wat valkuilen en regels. Voordat u een huurcontract tekent kunt u u het beste door een onafhankelijke deskundige laten adviseren.

Waar u goed op moet letten bij het sluiten van een huurcontract:

  • Wat is de looptijd van het contract? Is er een proefperiode? Wanneer kunt u het contract opzeggen? En wanneer kan de verhuurder het contract opzeggen?
  • Wat huurt u precies? Gaat het om een casco-pand of huurt u het pand inclusief de aanwezige installaties?
  • Kijk goed waar het gehuurde pand uit bestaat. Veel opslagruimte is leuk, maar alle vierkante meters tellen mee in de huurprijs en het is vervelend als achteraf blijkt dat u teveel opslagruimte hebt. Ruimte die niets oplevert, maar die wel meetelt in de huurprijs.  
  • Controleer voor aanvang van de huur of er gebreken zijn in het horecapand. Wat is de staat van onderhoud? Wanneer zijn de installaties voor het laatste gekeurd? Als u het pand inclusief de installaties huurt, is het belangrijk om te weten hoe oud ze zijn en of alles naar behoren werkt, om te voorkomen dat u voor onvoorziene kosten komt te staan.
  • Is het gehuurde pand geschikt voor het beoogde gebruik en is de bestemming van het pand in orde?

Overname bestaande horecaonderneming

Als u een bestaande horecaonderneming overneemt zijn er een aantal extra valkuilen waar u rekening mee moet houden voordat u een huurcontract tekent.

  • Huurt u het pand en koopt u een bestaand bedrijf (goodwill en inventaris) let er dan op of er lopende contracten met leveranciers zijn die u verplicht moet overnemen.
  • Vraag om een duidelijke inventarislijst en een investeringsoverzicht.
  • Neemt u het personeel mee over? Let op voor nog niet uitbetaalde vakantie-uren, overuren en vakantietoeslag van bestaand personeel.

Hulp nodig wat betreft het huurcontract van uw horecapand? HorecaAdviesBureau.nl, de horeca-expert, kijkt graag met u mee. Ga naar https://www.horecaadviesbureau.nl/ om een afspraak te maken!

Auteur: Frederique Passier Terug naar overzicht

Wilt u een kennismakings- gesprek inplannen?

contact