Uw uitdaging als Horecaondernemer: Personeeltekort

Zaterdagavond. Uw restaurant zit afgeladen vol. Maar uw gasten klagen. Ze moeten lang wachten op hun bestelling. Ze hebben zin in een tweede biertje en er is geen serveerster te bekennen. Een gemiste kans! Helaas is de kans groot dat dit verhaal u bekend voorkomt en dat u ook te maken heeft met een structureel personeelstekort. Hoe lost u dit op?

Een tekort aan gekwalificeerd horecapersoneel is een van de grootste problemen waar horecaondernemers mee kampen. En dat terwijl het consumentenvertrouwen maar blijft groeien, wat u als ondernemer ook de ruimte geeft om te groeien. Maar groeit uw personeelsbestand met u mee?

blog_image2

Een nieuwe onderneming, een groter pand, meer tafeltjes, een uitbreiding van uw kaart… Wie gaat al die tafeltjes bedienen? Er zijn momenteel meer dan 30.000 openstaande horecavacatures, waarvan er 10.000 structureel niet in te vullen zijn volgens onderzoek van EenVandaag. U heeft niet alleen te maken met het vervangen van vertrekkend personeel, maar ook met het werven van extra personeel. Een flinke uitdaging.

Een dag of meer per week sluiten is een oplossing waar veel horecaondernemers voor kiezen, omdat ze hun planning anders niet rondkrijgen. In extreme gevallen leidt het niet kunnen vinden van gekwalificeerd personeel zelfs tot het sluiten van de horecaonderneming.

Sommige ondernemers gaan een stapje verder in het werven van goed personeel. Ron Blaauw (eigenaar van o.a. Ron Gastrobar) bemiddelt bij het vinden van woonruimte en biedt nieuwe werknemers een leaseregeling voor een scooter. Dergelijke oplossingen zijn natuurlijk niet voor elke ondernemer haalbaar, maar kunnen potentiele werknemers wel over de streep trekken.

De meest voor de hand liggende oplossing is om te proberen medewerkers te behouden. Hoe u dat doet? Door goede arbeidsvoorwaarden, een prettige werksfeer en een goede balans tussen werk en vrije tijd.

blog_image

Investeer in uw medewerkers door ze de mogelijkheid te geven om trainingen en opleidingen te volgen en doorgroeimogelijkheden met ze te bespreken. Deze duurzame investering weegt op tegen de kosten die u zou moeten maken om nieuw personeel te werven.

Een andere oplossing kan gezocht worden in het verbeteren van het horeca-imago. Daar ligt een uitdaging voor u als horecaondernemer in samenwerking met opleidingsinstituten. Maak het vak interessant en zorg dat het gezien wordt als carrière. Goede begeleiding en een inspirerende werkplek maken het verschil en zorgen ervoor dat horecastudenten ook echt in de horeca aan de slag gaan.

HorecaAdviesBureau.nl kan u adviseren op het gebied van personeelsvraagstukken en biedt u trainingen waarmee u uw werknemers de kans geeft om zichzelf op persoonlijk en professioneel vlak te ontwikkelen.  

Meer weten? Kijk op https://www.horecaadviesbureau.nl/

Auteur: Frederique Passier Terug naar overzicht

Wilt u een kennismakings- gesprek inplannen?

contact