Waar denken ondernemers aan op vakantie?

 

Ondernemers zijn net mensen. Ze werken, gaan op vakantie en denken dan na over allerlei zaken waar ze anders niet aan toe komen. Dat merken wij ook bij Zwanenberg Advies. Na de zomervakantie krijgen we nog meer vragen om advies binnen dan anders. Met wat voor soort vragen en overpeinzingen zitten ondernemers onder de parasol aan het zwembad? Dat kan alle kanten uitgaan… neem de volgende lijst maar eens door. Wie weet staat er ook iets bij wat bij uzelf speelt.

 

“De kinderen worden al groot. Misschien moet ik ze al in het bedrijf opnemen zodat ze kunnen proeven van wat het inhoudt om zo’n bedrijf te leiden. Kunnen ze wennen aan hoe het zal zijn als ze de boel overnemen later. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Levert voor hen wat extra zakgeld op en ik kan al mooi wat gas terug nemen. Ik moet wel een oplossing vinden om dan toch nog een vinger aan de pols te houden.”

 

“Misschien moet ik eens een goede bedrijfsleider of rechterhand aannemen om eens wat vaker vakantie te kunnen nemen. Wanneer zou ik eigenlijk kunnen stoppen met werken en vervroegd met pensioen kunnen gaan?”

 

“Moeten we eens wat groter gaan wonen? Meteen wat luxer, zou mijn vrouw ook fijn vinden. Met de huidige lage rentestand is dat wellicht makkelijk haalbaar. Voor ik mijn huis te koop zet eens even de mogelijkheden bekijken met mijn adviseurs. Of misschien een tweede huisje erbij, een vakantiewoning of zo. Of een boot… Zou dat financieel passen?”

 

“De kinderen zijn het huis uit en met mijn huwelijk loopt het niet echt lekker. Voor de kinderen hoeven we niet meer bij elkaar te blijven. Eens met mijn adviseur afstemmen wat er bij een echtscheiding komt kijken, financieel en zo. Wat betekent dat voor mijn pensioen, het huis, de alimentatie? En voor de kinderen? En wat gebeurt er dan met het geld uit de erfenis van ma en pa? We zijn dan wel op huwelijkse voorwaarden getrouwd, maar daar stond toch iets in over elk jaar wat verrekenen? Is het erg als dat nooit is gebeurd?”

 

Als ik mijn bedrijf zou willen verkopen, wanneer moet ik daar dan mee beginnen? Het moet natuurlijk zo veel mogelijk opbrengen en er moet zo min mogelijk naar de belastingdienst. En mijn personeel, dat altijd goed voor me is geweest, moet zekerheid hebben dat ze kunnen blijven werken. Hoe pak ik dat aan?”

 

Hoe blijven mijn partner en kinderen achter als ik er ineens niet meer zou zijn? Misschien eens afstemmen of er een aanvullende levensverzekering moet komen. En wat als ik ziek of arbeidsongeschikt wordt? Hoe vangen we dat op?”

 

Mijn partner werkt eigenlijk best veel mee in het bedrijf. Zou ik die eens niet wat beter moeten belonen voor die inzet? Misschien opnemen in de zaak d.m.v. een vof of aandelen geven? Of een hogere arbeidsbeloning?”

 

“Ik moet mijn testament weer eens een keertje tegen het licht houden. Is toch ook al weer zo’n 15 jaar oud. Sindsdien zijn er veel wetten gewijzigd. Ik heb nu ook veel meer na te laten dan 15 jaar geleden. En het eerste kleinkind is al op komst…”

 

Mijn zoon wil een huis kopen en krijgt de financiering maar moeilijk rond. Het zou toch fijn als ze samen met de kinderen naar dat mooie huis dichtbij ons kunnen verhuizen.  Kan ik hem daarin ondersteunen? Ik heb het geld beschikbaar en kan het missen. Maar ik heb ook nog een dochter en die wil ik wel hetzelfde behandelen. Wat is wijsheid?”

 

 

Waar u ook mee zit en wat uw vragen of overpeinzingen ook zijn. Wij staan graag voor u klaar met raad en daad. En natuurlijk wensen we u een fijne zomer zonder zorgen!

 

 

Auteur: Frederique Passier Terug naar overzicht

Wilt u een kennismakings- gesprek inplannen?

contact