Het dilemma: financiering voor de eigen onderneming óf elders investeren?
De zaken gaan goed, uw onderneming maakt winst en u bouwt een mooi spaarpotje op. Maar wat gaat u met dat geld doen? In de eigen onderneming investeren of is het interessant om het in te zetten als financiering búiten het bedrijf? In dit artikel vertel ik u meer over het verspreiden van risico’s en het investeren in onroerend goed.
Help, u heeft geld over
Om te ondernemen heeft u geld nodig. Als u ambities heeft en wilt groeien, moet u investeren. Daar kunt u rekening mee houden en ervoor zorgen dat er ruim op tijd een goed onderbouwd financieel plan ligt. U kunt de momenten waarop u financiering nodig heeft in kaart brengen en de bronnen voor financiering verkennen. Maar stel: u zit in de lift, de zaken verlopen uitstekend, boven verwachting zelfs en u heeft geld over. Geld dat u – volgens uw goed doordachte plan – niet in uw onderneming hoéft te stoppen. Wat doet u dan? Toch wat externe financiering vervangen door eigen middelen? Toch een extra investering in uw bedrijf? Of kijkt u verder?
Uw risico spreiden
Sommige investeringen en kosten kunt u inderdaad prima met eigen middelen financieren. Het is dan niet nodig om een andere, externe bron aan te spreken en hiermee kunt u geld besparen. Maar het is niet altijd verstandig om (alles) zelf te financieren; het is soms slim om een risico niet volledig zelf te dragen. Uw spaarpotje hoeft u ook niet compleet in te zetten voor de eigen onderneming. Als ondernemer bént u niet de onderneming, u bent ook nog een privépersoon. Iemand die ook nog aan zijn/haar eigen toekomst moet denken, een toekomst ná de onderneming. En is het dan wel zo verstandig om op één paard te wedden en alles in uw onderneming te steken? Er zijn immers ook nog andere interessante opties waarmee u uw risico spreidt.
Schaapjes op het droge
Bij ondernemers lopen privé en bedrijf vaak door elkaar. We horen vaak van deze ondernemers: “Mijn bedrijf is mijn vermogen en daar zit ook mijn pensioen in en mijn spaarrekening.” Maar als ze dan willen stoppen met werken, zijn ze wel volledig afhankelijk van de verkoopopbrengsten. En die kunnen dan ineens flink tegenvallen als de branche in een dipje zit. Het is veel verstandiger juist gaandeweg al wat schaapjes op het droge te zetten. Dan bent u als ondernemer niet zo afhankelijk van de verkoop zelf.
Nog (te)veel ondernemers denken: “Mijn bedrijf is mijn pensioen.”
Investeren in onroerend goed
Investeren in een pand kan zeker interessant zijn voor een ondernemer. En dan hebben we het niet over het kopen van een eigen kantoor- of bedrijfspand, maar over onroerend goed puur als belegging. U koopt dan een appartement, woonhuis of winkel die u vervolgens verhuurt. Waarom is dit interessant als u geld ‘over heeft’? Omdat het meer rendement oplevert dan de (zeg) 0,3% die u nu bij de bank voor uw spaargeld krijgt. Vooral onroerend goed in binnensteden zijn een lucratieve belegging. Een pand kan u zo’n 8-9% rendement opleveren en dat maakt deze investering zo interessant.
‘‘Onroerend goed levert zeker meer op dan een spaarrekening.’’
Als u een aantal panden koopt, dan kan dat voor een heel mooie vaste stroom in uw inkomsten zorgen. U weet dan dat u elke maand op vaste (huur)inkomsten kunt rekenen die onafhankelijk zijn van uw onderneming. Zo kunt u deze inkomsten ook inzetten als uw eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering of uw pensioen.
Samen met de bank financieren
Wilt u beleggen in onroerend goed? Dan is het goed om te weten dat er inmiddels weer goede mogelijkheden zijn om deze financiering rond te krijgen sámen met de bank. U hoeft een pand dan niet volledig met eigen geld te kopen; u kunt een deel lenen bij de bank. En dat is juist heel interessant, gezien de huidige rentestanden.
Een rekenvoorbeeld: U koopt een pand van € 200.000. U steekt hier zelf een halve ton in en anderhalve ton leent u bij de bank tegen zo’n 3-4%. Stel het pand levert u per jaar 12.000 op. Na aftrek van de kosten blijft er zo’n 10.000 over. Als u daar ook de rente voor de bank afhaalt, resteert er ca. 5.000 onderaan de streep. Een heel mooi bedrag dat u prima kunt gebruiken, bijvoorbeeld om uw pensioen op te bouwen. Dit betekent een rendement op uw eigen geld van 10%!
Wil u meer weten over investeren in onroerend goed? Zwanenberg Advies ondersteunt u graag met raad en daad. Ook werken wij actief samen met experts om u de beste dienstverlening te kunnen bieden. Zoals met Jack Zweers van Morefinance BV, onze vaste samenwerkingspartner voor het begeleiden van financiering van verhuurd onroerend goed.
Terug naar overzicht