Bedrijfscultuur en teambuilding

Een goede bedrijfscultuur resulteert in goede resultaten. Maar wat is dat nu, bedrijfscultuur? Ooit over nagedacht? Het klinkt als een abstract, ongrijpbaar iets. Toch zijn er verschillende manieren waarop u de touwtjes in handen kunt nemen wat betreft de bedrijfscultuur binnen uw horecaonderneming.

Bedrijfscultuur kunnen we grofweg definiëren als:

De wijze waarop medewerkers van de horecaonderneming zich intern (in hun onderlinge relaties) en extern (in hun relaties met klanten en leveranciers) gedragen.

Visie en missie

Bedrijfscultuur gaat dus voornamelijk over mensen, en minder over beleid. De eerste stap om ervoor te zorgen dat er binnen uw horecaonderneming een positieve bedrijfscultuur heerst ligt wel meer in de beleidssferen, namelijk het formuleren van een duidelijk visie en missie. Maak duidelijk waar u en uw onderneming voor staan en zorg ervoor dat uw team bestaat uit werknemers die die visie en missie willen uitdragen en kunnen overbrengen. Als u geen duidelijk standpunt inneemt, bent u afhankelijk van uw team zelf. Culturen ontstaan vaak geleidelijk en als er zich eenmaal een bedrijfscultuur heeft gevormd is het lastig om deze nog te veranderen. Neem daarom het heft in eigen handen!

Coach en begeleid

Om ervoor te zorgen dat uw team de juiste uitstraling heeft richting uw gasten is het belangrijk dat u een oogje in het zeil houdt. Coach ze waar nodig en stuur bij als u ziet dat er iets niet goed gaat. Zorg ervoor dat uw team begrijpt dat zij de sleutel zijn tot een positieve gastbeleving. Schrijf bijvoorbeeld over het ontstaan van uw horecaonderneming en uw toekomstplannen. Het geeft uw team het gevoel dat ze deel uitmaken van uw plannen en het maakt uw gasten duidelijk waar u naartoe wil.

blog5.1

Omgaan met subculturen

Vaak zijn er binnen de bedrijfscultuur een of meerdere subculturen te onderscheiden. Dit kan met een verschil in hiërarchische rollen of verschil in afdelingen te maken hebben. Hoe gaat u hiermee om? Laat u ze naast elkaar bestaan of grijpt u in? Subculturen kunnen prima naast elkaar bestaan, zolang ze onderling maar goed communiceren en het gemeenschappelijke belang (een tevreden gast) niet uit het oog verliezen.

Zelfbewustzijn

Niet alleen u moet zelfbewust zijn over uw visie, missie en toekomstplannen, u mag hetzelfde verwachten van uw team. Laat ze nadenken over hun rol binnen uw horecaonderneming en in welke mate ze bijdragen aan een positieve bedrijfscultuur. Ze zijn medeverantwoordelijk voor een goede bedrijfscultuur en een prettige werkomgeving.

Teambuilding

Een sterk team komt niet vanzelf, daar zult u aan moeten werken. Elkaar beter leren kennen en begrijpen is een manier om aan uw team te bouwen. Daarnaast zijn er ook verschillende trainingen beschikbaar om u hierbij te helpen.

HorecaAdviesBureau.nl helpt u graag verder! Meer weten? Neem contact met ons op. https://www.horecaadviesbureau.nl/contact/

Auteur: Frederique Passier Terug naar overzicht

Wilt u een kennismakings- gesprek inplannen?

contact