Welke bronnen kan een ondernemer aanboren voor financiering?

Als ondernemer kent u genoeg uitdagingen en ambities, maar wat is de financieringsvorm die daar het beste bij past? Er zijn verschillende bronnen die u kunt aanboren voor het financieren van uw werkkapitaal en investeringen. Van eigen spaarpot tot crowdfunding – dit artikel brengt de mogelijkheden in kaart…

De ruimte om te ondernemen
Ondernemers hebben financiële ruimte nodig om te ondernemen, om voorraden in te kunnen kopen, het personeel te betalen, een pand te kopen. Er zijn meer dan genoeg redenen om bijtijds aan de financiering te denken. Maar aan welke vorm moet – of mag – u dan denken? Wat zijn de mogelijkheden als het gaat om het financieren van uw plannen? Misschien zijn er veel meer vormen van financiering dan u in eerste instantie kunt bedenken. Natuurlijk is niet elke vorm beschikbaar of geschikt voor uw specifieke behoefte, maar het is goed om vooraf alvast een beter beeld te hebben en te kijken wat wel of juist niet bij u past. Wie weet levert onze lijst u nog wat verfrissende inspiratie op om nog slimmer te ondernemen.

Bron: uw eigen onderneming
ommige investeringen en kosten kunt u prima met eigen middelen financieren. Het is lang niet altijd nodig om een andere, externe bron aan te spreken. Bedenk wel altijd of het inderdaad ook verstandig is om (alles) zelf te financieren. Het kan slim zijn een risico niet volledig zelf te dragen en uw spaarpotje niet compleet in te zetten voor de eigen onderneming. Bekijk ook eens de mogelijkheden voor het spreiden van uw eigen risico door in iets anders te investeren.

Bron: uw crediteuren
Veel ondernemers betalen hun rekeningen zo snel mogelijk, omdat ze geen schulden willen hebben of omdat ze dat netjes vinden. Maar als u gebruik maakt van de betalingstermijn van uw leveranciers en ‘pas’ op dag 29 betaalt, dan heeft u toch bijna een maand financiering gewonnen. Het gaat hierbij gewoon om uw cashmanagement en in de praktijk kan dit betekenen dat u niet naar de bank hoeft voor werkkapitaal.

‘‘Als uw leverancier zelf een betalingstermijn van 30 dagen aangeeft, kunt u die ruimte natuurlijk goed benutten.’’

Bron: uw debiteuren
Tegenover uw crediteuren staan uw debiteuren. Waar u uw crediteuren later kunt betalen, kunt u uw debiteuren sneller láten betalen. Spreek een betalingstermijn af waar u goed mee uit de voeten kunt en ga ook op tijd achter uw geld aan. Laat openstaande facturen niet te lang liggen, maar trek bij het verstrijken van de termijn direct aan de bel.

Verder kunt u het facturatiemoment ook naar voren halen. Zo kunt u samen met uw klant afspreken dat u de helft van het bedrag vooraf mag factureren. Dit kan vooral interessant zijn als u eerst veel kosten moet maken die u pas (veel) later in rekening kunt brengen. Ook kunt u bij een lange looptijd deelbetalingen afspreken. U kunt het totaalbedrag dan over de looptijd verspreiden. Het voordeel voor u is dat u al sneller (delen) betaald krijgt en het voordeel voor uw opdrachtgever is dat die de betaling kan spreiden.

‘‘Via cashmanagement en werkkapitaalmanagement kunt u zelf ook al zorgen voor financiering.’’

Bron: de bank
Een lening of krediet bij de bank is de meest gangbare vorm voor ondernemers om te zorgen voor financiering. Nu is het goede nieuws dat de banken – na jaren de hand op de knip te hebben gehouden – weer meer willen financieren. Helaas geldt dat niet voor kleinere bedragen, omdat de lening te bewerkelijk is in vergelijking met wat het de bank oplevert. Daarnaast is het ook lastig bij de bank financiering te regelen als het gaat om maatwerk en vragen die afwijken van de standaard.

Bron: leasemaatschappijen
Leasemaatschappijen zijn objectfinanciers die je in kunt schakelen voor de financiering van apparatuur en transportmiddelen. Denk hierbij aan machines, auto’s, software, printers, copiers, etc. Hét voordeel van leasen is dat u de middelen niet zelf hoeft aan te schaffen en dat u de kosten beter kunt spreiden over de periode waarin u ze gebruikt.

Bron: factoringmaatschappijen
Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering. U draagt uw facturen en debiteurenrisico dan over aan een gespecialiseerd bedrijf, de factoringmaatschappij. In ruil voor een vergoeding aan deze financier ontvangt u direct (een deel van) uw geld. U hoeft dan dus niet te wachten tot uw klant de facturen betaalt.
Het voordeel is dat u hiermee ook het risico (dat een debiteur niet betaalt) uitbesteed. Het nadeel is dat u een stuk klantcontact uit handen geeft. Daarbij is voor deze vorm van financieren wel wat volume nodig, dus het is zeker niet interessant voor alle ondernemers. Deze financieringsvorm was vooral populair in de crisistijd, toen de banken niet zo happig waren op financieren.

Bron: crowdfunding
Ook crowdfunding is een vorm van financiering die populair werd in de tijd dat de banken zich terugtrokken. Crowdfunding is een andere manier van financieren waarbij u als ondernemer ook meer mensen bereikt met uw verhaal en de ambitie die u deelt. De verschillende platforms voor crowdfunding bieden een interessante kans met een omvangrijk en betrokken netwerk dat echt van deze tijd is.

Bron: FinTech-bedrijven
FinTech staat voor ‘financial’ en ‘technologie’. FinTech-bedrijven zijn veelal start-ups die
met innovatieve technologieën komen voor de financiële branche, ook als het gaat om financiering komen ze met nieuwe mogelijkheden. Waar moeten we dan aan denken? Bijvoorbeeld aan een FinTech-bedrijf dat durft te bevoorschotten op de pinbetalingen die een horecaondernemer krijgt. Er zijn ook FinTech-bedrijven die het laatste deel – aanvullend op de bankfinanciering – verstrekken.

Bron: investeringsfondsen
Een investeringsfonds is in principe een gezamenlijke pot waarin verschillende beleggers geld inleggen. Omdat de inleg verspreid is over meerdere beleggingen en beleggers, zijn deze fondsen bereid een groter risico te lopen mits daar hogere rentes tegenover staan. Een voorbeeld van een investeringsfonds is het Achtergestelde Leningen Fonds (ALF) dat zich speciaal richt op MKB-ondernemers. Het fonds wordt gefinancierd door institutionele beleggers en verstrekt achtergestelde leningen (van € 150.000 tot € 5 miljoen).

Bron: subsidie en innovatiekredieten
Voor bepaalde investeringen kunt u als ondernemer ook een beroep doen op subsidies en stimuleringsregelingen. Zo kunnen MKB-ondernemers een innovatiekrediet krijgen voor risicovolle technische en klinische projecten waarmee ze nieuwe producten, processen of diensten ontwikkelen.

Bron: de drie F-en
En als u nergens anders uw financiering kunt regelen, kunt u zich altijd nog tot de drie F-en wenden: ‘friends, family & fools’. Maar of dat nu zo verstandig is? Het is natuurlijk wel een duidelijk signaal voor u als er geen enkel andere vorm van financiering mogelijk is. Is de aanschaf of investering dan echt wel een goede zet

Vaak gaan we stapelen
Al met al is het een flinke lijst en er zijn nog meer bronnen, vormen en varianten te vinden. Het is ook niet altijd een kwestie van één keuze maken uit de verschillende vormen van financiering. Er is van alles mogelijk en als financieringspartner van ondernemers ga ik vaak stapelen. Dan kijken we welke vormen interessant zijn en hoe we ervoor kunnen zorgen dat de verschillende mogelijkheden sámen voldoen aan de complete financieringsbehoefte. Zo kunnen we echt maatwerk leveren en met een passend plan komen dat aansluit bij uw behoefte én uw manier van ondernemen.

 

Lees meer over financiering.

 

Auteur: Frederique Passier Terug naar overzicht

Wilt u een kennismakings- gesprek inplannen?

contact