Onze top 6 van momenten waarop een ondernemer financiering nodig heeft

Veel ondernemers laten zich nog leiden door de waan van de dag. Ze hebben het behoorlijk druk met het uitvoeren van hun werkzaamheden, het aansturen van mensen, binnenhalen van opdrachten en managen van alles wat daar bij komt kijken. De administratie is meestal wel op orde, maar veel tijd en ruimte om vooruit te kijken is er niet. Terwijl die aandacht cruciaal is voor de toekomst van een onderneming. Aan de bijbehorende financiering wordt vaak pas te laat gedacht en daarom stelden onze financieringsspecialisten een top 6 samen van momenten om goed in het vizier te houden. Zó houdt u uw handen stevig aan het stuur…

Welke investeringen wilt en móet u doen?
Om te ondernemen heeft u geld nodig. Dat geld heeft u misschien gewoon al zelf gereserveerd, maar veel vaker heeft een ondernemer het niet kant-en-klaar op de plank liggen. Op het moment dat u ontdekt dat een financiering nodig is, is het eigenlijk al te laat en staat u met 1-0 achter.

‘‘Een goede financiering is het bloed dat door de aderen van uw onderneming stroomt.’’

Weet dus waar u staat, waar u en het bedrijf naartoe gaan en wat dat betekent voor de financiering. Als u een helder plan heeft, kunt u heel gericht stappen zetten en bijtijds bedenken welke investeringen u wilt en móet doen. Het geeft u ook de kans om de verschillende financieringsvormen te verkennen en te ontdekken welke vorm of combinatie het beste voor u uitpakt.

1. Werkkapitaal
De kosten gaan voor de baten. Dat geldt voor praktisch iedere ondernemer. Eerst moet u een voorraad inkopen, medewerkers betalen, machines en apparatuur aanschaffen, de huur betalen, een auto aanschaffen… en pas later krijgt u voor uw diensten of producten betaald. Tussen het moment van zelf de kosten betalen en het ontvangen van betalingen zit een periode en die periode kan zo lang zijn dat u die niet zelf kunt – of wilt – overbruggen.

Vooral ondernemers die rekening moeten houden met een seizoenspatroon hebben behoefte aan financiering ter overbrugging van de periode tussen kosten maken en betalingen ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan bedrijven die kerstpakketten verkopen of aan fruittelers.

2. Reguliere vervangingsinvesteringen
Ook als uw onderneming niet groeit, kunt u regelmatig tegen nieuwe investeringen aanlopen. Gewoon om het huidige werk te kunnen blijven doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de apparatuur en de transportmiddelen die om de zoveel tijd aan vervanging toe zijn. Heel veel van dit soort investeringen ziet u ruim van tevoren aankomen en daar kunt u voor de financiering dan ook rekening mee houden. Dan is het natuurlijk nog altijd wel de keus op welke manier en in welke vorm.

3. Groei
De kosten gaan voor de baten. Als u wilt groeien, zult u eerst moeten investeren. In meer mensen, meer producten, een groter pand, een nieuwe vestiging, nieuwe producten, nieuwe machines. Deze uitbreidingsinvesteringen kunt u misschien (gedeeltelijk) uit uw winst en uw opgebouwde buffer betalen, maar misschien wilt u dat liever niet of vindt u het verstandiger om naar andere financieringsvormen te zoeken. Soms is het slimmer het risico elders te leggen en het spaarpotje wat u heeft opgebouwd niet volledig in de eigen onderneming te laten zitten. Zo kunt u uw eigen risico spreiden door juist ergens anders in te investeren.

‘‘Bedrijven gaan niet per definitie failliet omdat ze verlies maken, maar omdat ze de rekeningen niet meer kunnen betalen.’’

4. Eenmalig grote opdracht
Iets wat lastiger is om op te anticiperen: eenmalig een grote(re) opdracht. Stel u werkt in de bouw en u bent gemiddeld per maand bezig met vijf woonhuizen. Nu krijgt u ineens een grote opdracht voor twintig huizen in één maand tijd. Dan krijgt u ineens ook te maken met veel meer inkoop van materialen en manuren. Die moet u dan wel kunnen financieren.

5. Pand kopen
Ook bij het kopen van een kantoor- of bedrijfspand gaat het om een meer unieke situatie. Dat doet u zeker niet jaarlijks en de benodigde financiering loopt – anders dan bij de eenmalig grote opdracht – meteen wel voor een erg lange periode. Daar moet u wel rekening mee houden, ook als u het ziet als investering voor de toekomst of misschien zelfs als uw pensioen. Zo is het namelijk helemaal niet gezegd dat als u uw bedrijf later verkoopt, de koper ook geïnteresseerd is in het pand. Denk maar eens aan een kleiner bouwbedrijf dat verkocht wordt aan een groot bouwbedrijf. Zo’n koper verplaatst de materialen en de apparaten net zo gemakkelijk naar zijn eigen loods en werkplaats.

6. Bedrijfsovername
Uw onderneming kan ook groeien door een ander bedrijf in te lijven. In deze situatie gaat het vaak om een flinke som geld en er komt aardig wat bij kijken. Ook als het bijvoorbeeld gaat om de waardebepaling, waarbij een ondernemer natuurlijk ook nooit moet vergeten dat waarde en prijs twee verschillende zaken zijn. Dat geldt voor de verkopende partij en ook voor de ondernemer die het bedrijf wil overnemen. Voor de financiering van een bedrijfsovername gaat het er al helemaal om de juiste vraag, op de juiste manier aan het juiste loket te stellen.

Met de blik op de toekomst
Ondernemen is te vergelijken met ‘s nachts autorijden. Je moet niet teveel in je achteruitkijkspiegel kijken. Doe je lichten aan, houd je stuur goed vast en houd je blik op de weg voor je. Weet waar je naartoe wilt en tank bijtijds om er ook te kunnen komen.

 

Lees meer over financiering.

 

Waar u ook naartoe wilt met uw onderneming; met een financiële sparringpartner naast u gaat het vlotter. Wij vertellen u er graag meer over in een vrijblijvend kennismakingsgesprek!

 

Auteur: Frederique Passier Terug naar overzicht

Wilt u een kennismakings- gesprek inplannen?

contact